Hakkında herşey Yangın Merdiveni Kapısı
Hakkında herşey Yangın Merdiveni Kapısı
Blog Article
Yangın anında kapıların sağlamlıklı şekilde açılıp - kapanması Yangın Bapsı Menteşesi kalitesi ve başka Yangın Kapısı Aksesuarları ile uyumuyla sadık orantılıdır. İçerideki yaman ve ısının hariçya yansımaması bâtınin kapının hızla kapanması çok önemlidir.
Yanmaz metaller kullanılarak üretilen Yangın Bapları ağır adam topluluklarının dolaştığı, konakladığı, toplantı yahut dinlenme yaptığı mefret binalarda ve hastanelerde yönetmelik gereği zorunlu olarak kullanılmalıdır.
Metanet: Yangın kapısının yangına dayanıklı olması ve belli bir süre süresince ısıyı engelleyebilmesi önemlidir. Bapnın dayanıklılığına için belirlenen “EI” kıymeti, yangına karşı direnç seviyesini belirtir.
Yangın Kapısı kanadı ve kasası beyninde açılıp - kapanma sürecinin kusursuz şekilde namına getirilmesini sağlayan mekanizmalara Yangın Bapsı Menteşesi denir.
Yangının yayılmasını engelleyerek geciktiren yangın merdiveni bapsı da makul standartlara bakılırsa üretilmek zorundadır.
Yukarıda özetlediğimiz 9 maddenin kombinasyonlarını da katkısızlayabiliriz. Örneğin 120 dakika dayanimli ürkü barli yangin kapisi örneğinde evetğu gibi farklı kombinasyonlarda yangın çıkış kapısı imal edebiliriz.
Yangın kapısı kilidi takılırken özen edilmesi gereken en önemli unsur ürkü pas ile uyumlu olması, panik bara yani yangın kapısı koluna dokunulduğu an kilidin gayrimeskûna düşmesidir.
Bu sayede insanoğluın emniyetli bir şekilde binayı bırakma etmesine veya yangınla uğraş ekiplerinin çdüzenışmasına olanak sağlar. Yangın bapları umumiyetle kendiliğinden olarak kapanan ve ürkü barı kadar ivedili durumlarda kolayca açılabilen özelliklere sahiptir. Böylece yangın esnasında insanların hızlı bir şekilde kaçmasına yardımcı olurlar.
Kaçış merdivenlerinin doğal zemine kadar ulaştırılması esastır. Kaçış merdiveni, bitiş noktasında en azca 1 m2’lik bir sahanlık bünyelıp bu noktadan adiya eğimi 50 dereceden daha bir küme olamayacak şekilde mafsallı bir merdiven ile tabii zemine indirilir. Kaçış merdiveninin doğal zemine indirilmesi kabil değil ise, yerden 3 m yukarıda bitirilebilir.
Dairesel Yangın Merdiveni; Genellikle tasarruf kayranından yarar edinmek amacı ile meydana getirilen, en bir tomar 100 insan kapasiteli ve aralık kattan çıkışı sağlayıcı yangın merdiveni tipidir. Katta nüfus sayısına sargılı olarak merdiven yaygınliği ayarlanmalıdır.
Yangın kabil ivedi durumlarda içeriden yangın kapısı hafif bir dokunuşla açılabilen Yangın Bapsı Kilidi alışılagelen durumlarda kapının açılmasını önleyici nitelikte üretilmektedir. Yangın merdivenlerine ulaşıma engel olmayan bu kilitler sadece yangının zararlı etkilerini dâhileriye hapseder.
Yangın Bapsı Menteşesi özellikle yangın vb. ivedili perese anlarında önemi ortaya çıkmaktadır. İnsanlar panik halinde dışarıya muhik birçokarken bapyı arkalarından kapatmayı unutacakları için bu menteşelerin sağlamlıklı çtuzakışması ve bapyı geri kapatması gerekir.
Fakat temelde “Binaların Yangından Korunması üzerine Yönetmelik” iki tip yangın merdiveni çeşidini şık görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belirli başlangıçlı Yangın Merdiveni Kapısı kriterler görüş önüne aldatmaınarak hüküm verilmektedir. Özellikle sevap bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden yapıcı raporunun kırmızıınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler:
Sertifikalar: Yangın kapısının sertifikalı olup olmadığı, bedelını etkileyen bir sair faktördür. Sertifikalı bir yangın bapsı, uluslararası standartlara müsait Yangın Merdiveni Kapısı olarak test edilmekte ve onaylanmaktadır.